19/11/08

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Χαράλαμπος Ανθόπουλος
Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 19.11.2008

Η περίοδος από τον Νοέμβριο 2007 μέχρι σήμερα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξη των πολιτικών μας πραγμάτων. Ας επιχειρήσουμε έναν πρώτο απολογισμό.
Πέρυσι τέτοιον καιρό το ΠΑΣΟΚ έβγαινε ψυχολογικά διχασμένο από μια σκληρή ενδοκομματική σύγκρουση. Το μέλλον του ως ενιαίου κόμματος δεν ήταν πλέον δεδομένο. Αν τα πράγματα έφταναν στα άκρα, δηλαδή στο σχίσμα, τότε θα διαμορφωνόταν ένα άλλο κομματικό σύστημα. Η επόμενη Βουλή θα ήταν σίγουρα εξακομματική, ενδεχομένως και επτακομματική, με την παρουσία και των Οικολόγων - Πρασίνων. Με έξι ή επτά κόμματα στη Βουλή, το «πριμ» των 40 ή 50 εδρών στο πρώτο κόμμα δεν θα ήταν αρκετό και θα οδηγούμασταν αναγκαστικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία θα διατηρούσε μάλλον την πρώτη θέση, έστω και με σημαντικά μειωμένο εκλογικό ποσοστό, και έτσι θα ήταν δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς αυτήν.
Ενώ το ΠΑΣΟΚ κατάφερε τελικά να διατηρήσει την ενότητά του και να βελτιώσει την πολιτική του λειτουργία, ιδίως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία έδινε πλέον την εντύπωση ότι δεν την ενδιέφερε τίποτε άλλο παρά μόνον η διατήρησή της στην εξουσία και η απόλαυση των ωφελημάτων της, μέσα από τη χρήση -και την κατάχρηση- των κρατικών πόρων.
Το «σύστημα των λαφύρων» λειτουργούσε πλέον, κατά ένα μέρος, έξω από το νόμιμο πλαίσιο, και η πρόσβαση σε αυτό γινόταν ολοένα και πιο επιλεκτική. Όταν ήρθε στην επιφάνεια ο κραυγαλέος ή και άνομος πλούτος κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων, δημιουργήθηκε χάσμα ανάμεσα στη βάση και την κορυφή του κόμματος. Από την ηθική κατάπτωση στη δημοσκοπική κατάρρευση η απόσταση δεν ήταν μεγάλη.
Έτσι, η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει στις επόμενες εκλογές να πέσει κάτω από το 35%, που αποτελούσε μέχρι σήμερα τον σκληρό πυρήνα της εκλογικής της δύναμης. Στην περίπτωση αυτή το μόνο ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή θα χρειασθεί και τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεύτερη περίπτωση η πίεση τουλάχιστον ενός μέρους των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη.
Υπάρχει μόνον ένας αστάθμητος παράγων που αποτελεί και τη μεγάλη ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού: η οικονομική κρίση. Αν καταφέρει να τη διαχειρισθεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι συνέπειές της να μην είναι οδυνηρές για τη μεσαία τάξη και τους ασθενέστερους, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με καλύτερους όρους. Αυτό σημαίνει ότι το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας είναι να διεξαχθούν οι εκλογές όσο το δυνατόν αργότερα, όχι πάντως πριν από τον Μάρτιο 2010, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ όμως παρεμβάλλονται οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Δεν αποκλείεται το αποτέλεσμά τους να είναι τέτοιο, ώστε να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται πλέον προς το λαϊκό αίσθημα.