20/10/08

ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ
Κώστας Χρυσόγονος
Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 20.10.2008

Οι τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου αποδεικνύουν, με συμπυκνωμένο τρόπο και μέσα σε σύντομο χρόνο, πόσο παθολογική είναι η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών στην Ελλάδα.
Φενάκη αποδεικνύεται καταρχάς η δικαστική ανεξαρτησία. Ο επιλεγμένος από την κυβέρνηση εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φρόντισε να προκαταλάβει την εισαγγελική έρευνα της υπόθεσης, αθωώνοντας προκαταβολικά τους εμπλεκόμενους υπουργούς και υφυπουργούς με τη μνημειώδη δήλωσή του ότι «παραπλανήθηκαν», ως να ήταν μωρές παρθένες. Ο επιλεγμένος από τον Άρειο Πάγο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, παραβαίνοντας κατάφωρα τα καθήκοντά του, αρνήθηκε να προωθήσει στη Βουλή το σχετικό με ποινικές ευθύνες (τουλάχιστον) υφυπουργών πόρισμα των δύο αντεισαγγελέων στους οποίους είχε αναθέσει την έρευνα της υπόθεσης. Και οι τελευταίοι, αντί να διαβιβάσουν οι ίδιοι «αμελλητί», όπως όφειλαν σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 2 εδ. β του Συντάγματος, το πόρισμα αυτό και ολόκληρο τον φάκελο της δικογραφίας στον πρόεδρο της Βουλής, παραιτήθηκαν από το δικαστικό σώμα, δεχόμενοι πιθανόν απειλές που υπερέβαιναν την απλή άσκηση μιας (καταφανώς αβάσιμης άλλωστε) πειθαρχικής δίωξης εναντίον τους. Την πρώτη αυτή φάση του χρονικού της ντροπής ολοκλήρωσε η υποκριτική, κατόπιν εορτής, προτροπή του πρωθυπουργού προς τους δύο παραιτηθέντες να... επανέλθουν στα καθήκοντά τους!
Φενάκη αποδεικνύεται περαιτέρω και η ποινική ευθύνη των υπουργών. Αντιμέτωπη με το προφανές γεγονός ότι μέλη της συνέπραξαν στη λεηλασία του δημοσίου πλούτου, υπογράφοντας τις καταπλεονεκτικές, σε βάρος του δημοσίου και υπέρ της μονής, «ανταλλαγές» σωρείας ακινήτων, η κυβέρνηση δεν δυσκολεύεται να υπεκφύγει, χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο τέχνασμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Το κυβερνών κόμμα μπορεί συνεπώς να αποφύγει εύσχημα το πικρό ποτήρι της Προανακριτικής Επιτροπής και της παραπομπής των ενεχόμενων μελών της στο Ειδικό Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, αφού οι -χωρίς δεσμευτικές έννομες συνέπειες- συζητήσεις για το όλο θέμα στην Εξεταστική Επιτροπή μπορούν άνετα να παραταθούν ως το καλοκαίρι του 2009. Θα παρέλθει έτσι άπρακτο, κατά πάσα πιθανότητα, το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί κατά το Σύνταγμα να ασκηθεί δίωξη και οι υπουργοί και υφυπουργοί θα μείνουν, όπως πάντα, ατιμώρητοι.
Φενάκη αποδεικνύεται τελικά και η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. Σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος ένα παρόμοιο σκάνδαλο θα είχε οδηγήσει τουλάχιστον στην απομάκρυνση των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών και υφυπουργών. Σε μας όμως ένας μόνο από αυτούς παραιτήθηκε και οι υπόλοιποι συνεχίζουν ανενόχλητοι το «έργο» τους. Τούτο υποδηλώνει ότι ο αφανής ενορχηστρωτής είναι εκείνος που συνεχίζει ανερυθρίαστα να τους καλύπτει, δηλαδή ο πρωθυπουργός. Αυτός όμως βρίσκεται στο πολιτικό απυρόβλητο για το κόμμα του, αφού δεν πρόκειται απλώς για τον αρχηγό αλλά για τον κληρονομικό ηγεμόνα του τελευταίου. Και όταν όμως έρθει η ώρα της αποκαθήλωσής του, στις επόμενες εκλογές, ένας άλλος κληρονομικός ηγεμόνας ενδέχεται να πάρει τη θέση του, για να συνεχισθεί η πορεία προς τον εκφεουδαρχισμό της ελληνικής πολιτικής.